Wie woont er nu daadwerkelijk in de woning?

ontbinding van de huurovereenkomst
Helderecht Hajo Coumou afbeelding illustratie huurrecht huurder hoofdverblijf muizenhuis kat en muis

Wie woont er nu daadwerkelijk in de woning?

Het komt regelmatig voor dat mensen uit hun huurwoning worden gezet omdat ze er volgens de woningbouwvereniging (of woningstichting) niet zelf zouden wonen. Kan dat zomaar?

Hoofdverblijf

Er is een tekort aan betaalbare woonruimte en woningbouwverenigingen dienen er daarom voor te zorgen dat de woningen eerlijk worden verdeeld. In veel huurovereenkomsten (of in de algemene voorwaarden) is daarom opgenomen dat de huurder zelf in de woning moet wonen. Er staat dan dat de huurder zijn hoofdverblijf in de woning moet hebben.

Natuurlijk is het zo dat je als huurder niet altijd thuis hoeft te zijn en dat je zelfs langere tijd afwezig mag zijn, bijvoorbeeld voor het bezoeken van familie of vrienden, voor vakantie of werk in het buitenland, of in geval van ziekenhuisopname. Zolang je maar echt in de woning woont en dat ook kunt aantonen, is er eigenlijk niets aan de hand. Alleen maar op dat adres ingeschreven staan, daar de post ontvangen en er af en toe slapen, is echter niet voldoende om er hoofdverblijf te hebben.

Als het vermoeden bestaat dat je niet meer je hoofdverblijf in de woning hebt, dan kan de woningbouwvereniging de kantonrechter vragen de huurovereenkomst te beëindigen (te ontbinden). De woningbouwvereniging moet dan wel bewijzen dat je niet meer je hoofdverblijf in de woning hebt. Als huurder dien je dan tegenbewijs te leveren en aan te tonen dat je wel degelijk je hoofdverblijf in de woning hebt. Als huurder weet je namelijk precies wat zich in de woning afspeelt en daarom dien je concrete gegevens daarover aan te leveren. Lukt dat niet, dan zal de kantonrechter de huurovereenkomst ontbinden en dan dien je de woning – meestal binnen een korte termijn van enkele weken – te ontruimen. Er hangt dus heel veel vanaf!

Vragen of hulp

Bij vragen over huurgeschillen kunnen wij u helpen. Wij hebben hier ruime ervaring mee en wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en als het nodig is voor u procederen. Neemt u dan ook gerust contact met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91.

Marc Molenaar

Volg Helderecht op Linkedin en lees wekelijks de interessante blogs van onze advocaten.
De illustraties bij onze blogs worden getekend door onze eigen mr. H.C.J. (Hajo) Coumou.