Overgang van onderneming

bij schoonmaakwerk en facilitaire dienstverlening
helderecht hajo coumou afbeelding illustratie tekening advocaat schoonmaker schoonmaakbedrijf overgang van onderneming

Overgang van onderneming bij schoonmaakwerk en facilitaire dienstverlening

Met enige regelmaat worden schoonmaakbedrijven ‘overgenomen’ na een aanbestedingsprocedure. Het komt dan wel eens voor dat onduidelijkheden ontstaan of de werknemers ook zijn overgenomen door het nieuwe schoonmaakbedrijf. In mijn praktijk heb ik zelf ook meermaals hierover vragen gekregen. Onlangs heeft een dergelijke vraag zich afgespeeld bij de rechtbank Rotterdam.

Tussen twee vuren in

De facilitaire diensten, inclusief schoonmaak, werden verricht door een onderneming. Deze onderneming verloor de openbare aanbesteding aan een andere onderneming per 25 februari 2017. Een werknemer is dezelfde werkzaamheden blijven uitvoeren voor de nieuwe onderneming. Echter, die nieuwe onderneming was van mening dat de werknemer vrijwillig bij haar in dienst is getreden. De werknemer zou dus niet op grond van overgang van onderneming in dienst zijn getreden. Voor de werknemer was het dus van belang om te weten bij wie hij nou daadwerkelijk in dienst was. Nu zat hij tussen twee vuren in. De oude werkgever vond namelijk dat hij bij de nieuwe werkgever in dienst was getreden, terwijl de nieuwe werkgever vond dat hij vrijwillig bij haar in dienst was getreden. De kantonrechter heeft hierover uitsluitsel gegeven door aan te geven dat de vraag wat precies is overgenomen beantwoord dient te worden wat er in het concrete geval is overgenomen. In dit geval was de gehele facilitaire dienstverlening overgenomen, met alle daar werkzame personen. Dus de betreffende werknemer was automatisch per 25 februari 2017 in dienst getreden bij de nieuwe werkgever, inclusief alle bij de oude werkgever geldende arbeidsvoorwaarden.

Uitspraak van de kantonrechter

De nieuwe werkgever heeft nog geprobeerd zich te verweren door te stellen dat na de overname van de dienstverlening, de afzonderlijke werkzaamheden in verschillende BV’s is ondergebracht. Dit mocht de nieuwe werkgever niet baten, omdat de kantonrechter aangaf dat het haar keus is geweest om deze werkzaamheden onder te brengen in verschillende BV’s, nadat de gehele werkzaamheden zijn overgenomen. De werknemer is dus van rechtswege in dienst getreden bij de nieuwe werkgever, aldus de kantonrechter.

Ook de stelling van de nieuwe werkgever dat de werkzaamheden van de betreffende werknemer niet meer bestaan, wordt door de kantonrechter aan de kant geschoven. De kantonrechter geeft aan dat dit het probleem is van de nieuwe werkgever, en niet van de werknemer.

Risicovolle winst

Ondernemingen die een aanbesteding ‘winnen’, inclusief de overname van werknemers dienen zich dus goed bewust te zijn van de risico’s die ze hiermee nemen. Ook de werknemers met een flinke arbeidsverleden komen met alle bestaande arbeidsvoorwaarden automatisch in dienst bij de nieuwe werkgever, op grond van overgang van onderneming. Dit kan ook gelden voor werknemers die op dat moment arbeidsongeschikt zijn. Als de nieuwe werkgever dan eigenrisicodrager is, dan is het extra zuur, omdat het salaris van die werknemers doorbetaald dient te worden.

Mocht u met vragen en/of opmerkingen zitten omtrent de overgang van onderneming of andere arbeidsrechtelijke kwesties, schroom dan niet om contact met een van onze specialisten op te nemen

Ekrem Karharman

 

Volg Helderecht op Linkedin en lees wekelijks de interessante blogs van onze advocaten.
De illustraties bij onze blogs worden getekend door onze eigen mr. H.C.J. (Hajo) Coumou.