Een huurovereenkomst is niet altijd wat het lijkt

de inhoud is belangrijker dan de naam van de overeenkomst
Helderecht Hajo Coumou afbeelding illustratie advocaat huurovereenkomst vrouw Justitia huur verhuurder huurder huurcontract

Een huurovereenkomst is niet altijd wat het lijkt dat het is!

Vaak wordt gedacht dat het vastleggen van de tussen gemaakte afspraken voldoende is om problemen te voorkomen. Helaas blijkt dat niet altijd het geval te zijn.

Een voorbeeld om dit te verduidelijken.

Jaap gaat met zijn vriendin samenwonen in haar woning, maar hij wil zijn eigen woning nog niet verkopen omdat de verwachte verkoopopbrengst te laag is om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Daarom besluit Jaap om zijn woning aan zijn beste vriend Michel te verhuren. Jaap en Michel spreken af dat Michel de woning twee jaar huurt en zij leggen dit ook vast in een overeenkomst met als titel ’tijdelijke huurovereenkomst’. Als de twee jaar om zijn, spreekt Jaap met Michel af dat hij de woning nog drie jaar mag huren. Ook die afspraak wordt weer vastgelegd als ’tijdelijke huurovereenkomst’.

Dan besluit Jaap om zijn woning alsnog te verkopen en zoals ook is overeengekomen zegt Jaap de overeenkomst drie maanden voor het einde van deze huurperiode van drie jaar op. Michel woont echter prima naar zijn zin en hij wil niet meer uit de woning vertrekken. En dat hoeft ook niet! Want ondanks dat Jaap en Michel uitdrukkelijk een   tijdelijke   huurovereenkomst hebben afgesproken, is juridisch gezien echter sprake van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Michel geniet dan ook huurbescherming en hij kan dus gewoon in de woning blijven wonen.

Nog een voorbeeld.

Hans heeft een groot weiland dat hij wil verhuren. Hij besluit een klein deel te verhuren aan zijn buurvrouw die daar haar paard laat grazen. Het grootste gedeelte van het weiland verhuurt Hans aan zijn andere buurman die paardenfokker is. Zowel met zijn buurvrouw als met de paardenfokker sluit Hans een huurovereenkomst. Juridisch gezien heeft Hans met zijn buurvrouw inderdaad een huurovereenkomst voor de weide. Voor de overeenkomst met de buurman ligt dat echter anders. De buurman gebruikt de weide bedrijfsmatig en dan is juridisch gezien geen sprake van een huurovereenkomst, maar van een pachtovereenkomst. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor Hans!

Kortom, het gaat dus niet om de naam die partijen aan hun (huur)overeenkomst geven, maar om de inhoud van die overeenkomst en de bedoelingen van partijen. Het is daarom van groot belang om steeds een specialist te raadplegen vóórdat een huurovereenkomst wordt gesloten!

Vragen of hulp

Er zijn dus vele aspecten die een rol kunnen spelen bij het aangaan van een huurovereenkomst. Wij hebben veel ervaring met huurovereenkomsten en wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en als het nodig is voor u procederen. Neemt u dan ook gerust contact met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91

mr. Marc Molenaar

Volg Helderecht op Linkedin en lees wekelijks de interessante blogs van onze advocaten.
Onze eigen mr. H.C.J. (Hajo) Coumou tekent de illustraties bij onze blogs.