Berichten van Helderecht

Kennis en nieuws
Helderecht Hajo Coumou afbeelding illustratie advocaat ruzie kippen beëindiging relatie scheiding kinderen verhuizing verhuizen nest

Gezamenlijk gezag: verhuizen met de kinderen, kan dat?

Na een scheiding of verbreking van de samenleving ontstaan vaak problemen als één van de ouders wil verhuizen met de kinderen.
Als beide ouders gezag hebben over een kind, spreekt men van gezamenlijk gezag. Als sprake is van gezamenlijk gezag, dan heeft de ene ouder in beginsel toestemming nodig van de andere ouder voor bijvoorbeeld het wijzigen van de hoofdverblijfplaats van het kind. Kunnen de ouders het hierover niet eens worden, dan kan de rechtbank worden verzocht hierover uitspraak te doen. Uitgangspunt daarbij is het belang van het kind.

Verhuizing

Voor een verhuizing heeft de ene ouder toestemming nodig van de andere ouder als de verhuizing ook het kind raakt. Als de ouders het hierover niet eens kunnen worden, kan de rechtbank worden verzocht hierover uitspraak te doen. De rechtbank kan worden verzocht (vervangende) toestemming voor de verhuizing te verlenen. Het belang van het kind is wederom leidend. De belangen van de ouders spelen echter ook een belangrijke rol. De rechtbank zal een belangenafweging maken waarbij alle feiten en omstandigheden worden betrokken.

Doorgaans is de rechtbank zeer terughoudend in het geven van (vervangende) toestemming voor een verhuizing van de kinderen. Zo mag de inhoud en de frequentie van het contact tussen het kind en de andere ouder niet onacceptabel gereduceerd worden door de verhuizing. Dus hoe intensiever het contact is (bijvoorbeeld bij co-ouderschap) hoe lastiger het zal zijn om toestemming voor de verhuizing te verkrijgen. Ingrijpende gevolgen van de verhuizing moeten worden geminimaliseerd, bijvoorbeeld door het aanbieden van een andere (voor de achterblijvende ouder uitgebreidere) zorgregeling.

Ook de communicatie tussen de ouders speelt een rol. Hoe groter de afstand tussen de ouders wordt, hoe groter de inspanning is die van ouders wordt verwacht voor het onderhouden van contact. Als het contact tussen de ouders al slecht is, zal dat door een verhuizing alleen maar slechter worden en niet in het belang van het kind worden geacht.

Ook van belang is de noodzaak voor de verhuizing, bijvoorbeeld een nieuwe partner die economisch is gebonden of die is gebonden in verband met kinderen, waarbij ook de bestendigheid van die nieuwe relatie een rol speelt.

Van groot belang is ook de leeftijd van het kind. Hoe jonger het kind is, hoe gemakkelijker het zich doorgaans kan aanpassen. Daarbij speelt de mate waarin het kind geworteld is (het sociaal leven, de school, de sport) een grote rol. Bij een kind van 12 jaar of ouder wordt de mening van het kind meegewogen.

Vragen of hulp

Er zijn dus vele aspecten die een rol kunnen spelen bij een verhuizing met kinderen na een scheiding of verbreking van de samenleving. Wij hebben veel ervaring met de berekening en wijziging van kinderalimentatie. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en als het nodig is voor u procederen. Neemt u dan ook gerust contact met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91.

mr. Marc Molenaar

 

Volg Helderecht op Linkedin en lees wekelijks de interessante blogs van onze advocaten.
Onze eigen mr. H.C.J. (Hajo) Coumou tekent de illustraties bij onze blogs.

Laat een bericht achter