Digitale primeur voor Helderecht Advocaten

Hajo Coumou startte als eerste advocaat een digitale procedure op 1 september 2017
Helderecht Hajo Coumou afbeelding illustratie advocaat digitaal procederen KEI

Digitale primeur voor Helderecht Advocaten

De afgelopen week was erg spannend voor juridisch en advocatuurlijk Nederland. In het kader van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) is het vanaf 1 september 2017 verplicht om digitaal te procederen in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland. Dit geldt op dit moment alleen voor civiele vorderingszaken waarvoor een advocaat nodig is (dit zijn zaken met een belang vanaf € 25.000,-). In de toekomst zullen alle procedures digitaal worden gevoerd. Dit zal in fasen worden ingevoerd.

Wat houdt digitaal procederen in?

Bij het digitaal procederen in KEI worden alle proceshandelingen en processtukken door de advocaat via een digitale wijze ingebracht in de procedure. Samen met het digitaal procederen veranderen een aantal termen, zoals de dagvaarding. Een procedure wordt niet meer via een dagvaarding gestart, maar door middel van een procesinleiding. Ook de zogenaamde comparitie van partijen, waarmee een zitting bij de rechtbank werd bedoeld, zal anders worden genoemd. Voortaan spreken we van de mondelinge behandeling. De nieuwe regels vergen echter in elke zaak optimale voorbereiding, aangezien de mondelinge behandeling centraal zal staan in de procedure en dus erg belangrijk is.

Overigens zal het voor particulieren, zzp’ers en informele verenigingen die zich niet door een advocaat laten bijstaan mogelijk blijven om naast het digitaal procederen in KEI, te kiezen voor het procederen op papier. Professionele partijen, zoals advocaten, zullen wel verplicht digitaal gaan procederen.

Primeur voor Helderecht Advocaten

Hajo Coumou van Helderecht Advocaten is de eerste advocaat die een digitale procedure heeft gestart op 1 september 2017. Dit valt te lezen op de website   van de Rechtspraak. De procesinleiding van Hajo is vrijdagochtend om 00.32 uur binnengekomen bij de rechtbank.

Op de website van Mr. kun je nog een interview met Hajo lezen.

Indien u vragen heeft over digitaal procederen, schroom dan niet om contact met één van onze specialisten op te nemen.

Volg Helderecht op Linkedin en lees wekelijks de interessante blogs van onze advocaten.
Onze eigen mr. H.C.J. (Hajo) Coumou tekent de illustraties bij onze blogs.