LET OP: WIJ ZIJN VERHUISD NAAR DE WATERLOSEWEG 7A IN APELDOORN!

De juridisch bomvrije ZZP-overeenkomst bestaat niet

De juridisch bomvrije ZZP-overeenkomst bestaat niet

De VAR gaat verdwijnen. In plaats daarvan moeten ZZP’ers en hun opdrachtgevers van de Belastingdienst voortaan modelovereenkomsten gebruiken. Maar red je het wel met een model? Deze vraag veroorzaakt onzekerheid bij opdrachtgevers en ZZP’ers. Opdrachtgevers zijn hierdoor huiverig om een ZZP’er in te schakelen, terwijl ZZP’ers niet goed weten wat zij nu wel en niet moeten laten vastleggen.
Weliswaar vermeldt de Belastingdienst terecht op haar website dat het niet verplicht is om een VAR of een overeenkomst te gebruiken, maar in de huidige praktijk wil iedereen juist wel een overeenkomst. Dit om onzekerheid en bewijsproblemen achteraf te voorkomen. Men zoekt nu naar de juridisch bomvrije ZZP-overeenkomst.

Het gebruik van een modelovereenkomst kent een ander probleem. De opdrachtgever en de opdrachtnemer zien namelijk hun volledige rechtsverhouding zwart op wit uitgespeld staan. Wat eerst niet werd uitgesproken, wordt dat nu wel. Hierdoor komen onderwerpen ter sprake, die dat eerder niet kwamen. Dit terwijl de partijen prima kunnen samenwerken zonder zo’n uitvoerige modelovereenkomst. Het uitspellen van alle eventualiteiten kunnen voor een opdrachtgever wel een obstakel vormen om een ZZP’er in te schakelen. Omdat alles wordt uitgeschreven, levert dit per contract onnodig veel discussie op. Grote opdrachtgevers vinden die individuele discussies maar moeizaam en gaan ze liever uit de weg. Van de ZZP’er wordt daarentegen verwacht dat hij de discussie aangaat en voor zijn zelfstandigheid opkomt. De ZZP’er, die toch al regelmatig werd geconfronteerd met “inkoopvoorwaarden” of dwingende regels van zijn opdrachtgever, staat hierdoor extra op achterstand.

Echter, slecht nieuws voor iedereen: de ideale overeenkomst bestaat niet. Volgens het Nederlandse rechtsstelsel bestaat een overeenkomst niet alleen uit de tekst op papier, maar ook uit wat de contractspartijen over en weer van elkaar hebben begrepen en mogen verwachten.

De lakmoesproef van de uitleg van een overeenkomst ligt bij de rechter. Daar kom je niet zo snel aan toe. Bovendien zal je dan ontdekken dat de rechter niet alleen afgaat op de letterlijke tekst van de overeenkomst, maar ook wat de partijen stellen te hebben afgesproken en of zij daarnaar hebben gehandeld. Door deze “uitleg-factor” kan je van tevoren nooit een overeenkomst “juridisch bomvrij” verklaren.

Wat betekent dit voor de ZZP’er en zijn opdrachtgever? Van belang is een kristalheldere contracttekst. Van nog groter belang is dat de partijen duidelijk communiceren met elkaar en ook daarnaar handelen. Niet alleen in geschrift, maar ook naar woord en daad moeten zij met elkaar zaken doen. Dit kan alleen als zij doordrongen zijn van hun afspraken en daarnaar handelen. Je kan dus voor verrassingen komen te staan als je een modelovereenkomst gebruikt, die je niet goed tot je hebt laten doordringen. De juiste basisingrediënten voor een goede maatovereenkomst zijn en blijven heldere afspraken, klare taal en gezond verstand.