Tweedehands auto, kat in de zak?

Tweedehands auto, kat in de zak?

U denkt heerlijk op vakantie te gaan met uw onlangs aangeschafte tweedehands auto. Maar dan blijkt het al geen goud te zijn wat er blinkt, u hebt een kat in de zak gekocht. Wat kunt u doen en hoe had u dit wellicht kunnen voorkomen? En wat is de rol van de verkoper?

Een Alfa Romeo 156 werd in 2006 op Marktplaats te koop aangeboden als zou het gaan om een auto uit 2003 met een kilometerstand van 50.000. Later kwam aan het licht dat het om een schadeauto ging, waarin door de verkoper onder meer een motor en een versnellingsbak van een Alfa Romeo 156 uit 1999 waren gemonteerd die al 130.000 kilometer hadden gelopen.

Korte metten met koopovereenkomst

De koper vond dat hij niet geleverd had gekregen wat hij op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. Hij vernietigde de overeenkomst en vorderde zijn geld terug. De rechter gaf de koper gelijk, en maakte korte metten met de bedrieglijke handelswijze van de verkoper.

Dat het ging om een aanbieding via Marktplaats, dat een onderhoudsboekje ontbrak en dat de koper de auto weer zou doorverkopen en een bovengemiddelde kennis van auto’s zou hebben, deden hier niet aan af.

Risico’s en aansprakelijkheid

‘Ja, he, he. Dat is toch logisch. Dat is rechtvaardig’, zal je zeggen. Maar… hoe zou de uitkomst zijn geweest als de verkoper in zijn advertentie een Alfa 156 te koop had aangeboden zónder specificaties?

De aankoop van een tweedehands auto is voor zowel verkoper als koper niet zonder risico’s. Voor de koper omdat het de vraag is welk vlees hij uiteindelijk in de kuip aantreft. Voor de verkoper omdat aansprakelijkheid op de loer ligt als de auto – volgens de koper – niet aan de verwachtingen voldoet.

Onderzoeksplicht koper

Of een verkoper aansprakelijk is wordt, onder meer bepaald door zowel de mededelingen en de mededelingsplicht van de verkoper als door de onderzoeksplicht van de koper. Bij dit laatste valt in ieder geval te denken aan een gedegen proefrit en check van de onderhoudshistorie.

Informatie achterhouden

Bij een duurdere auto is een aankoopkeuring ook zeker aan te raden. Een koper mag in beginsel echter afgaan op de mededelingen van de verkoper én op de mededelingen die de verkoper in redelijkheid had moeten doen. In bovenstaande uitspraak kende de rechter groot gewicht toe aan de omstandigheid dat de verkoper bewust essentiële informatie had achtergehouden én verkeerde informatie had gegeven.

Conclusie: zowel verkoper als koper doet er altijd goed aan zich voorafgaand aan de koop goed te beraden op de eigen positie en verplichtingen. Beter een tijger in de tank dan een kat in de zak.