Digitale primeur voor Helderecht Advocaten

Nieuws

11 september 2017

De afgelopen week was erg spannend voor juridisch en advocatuurlijk Nederland. In het kader van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) is het vanaf 1 september 2017 verplicht om digitaal te procederen in de arrondissementen Gelderland en Midden-Nederland. Dit geldt op dit moment alleen voor civiele vorderingszaken waarvoor een advocaat nodig is (dit zijn zaken met een belang vanaf € 25.000,-). In de toekomst zullen alle procedures digitaal worden gevoerd. Dit zal in fasen worden ingevoerd.

Wat houdt digitaal procederen in?

Bij het digitaal procederen worden alle proceshandelingen en processtukken door de advocaat via een digitale wijze ingebracht in de procedure. Samen met het digitaal procederen veranderen een aantal termen, zoals de dagvaarding. Een procedure wordt niet meer via een dagvaarding gestart, maar door middel van een procesinleiding. Ook de zogenaamde comparitie van partijen, waarmee een zitting bij de rechtbank werd bedoeld, zal anders worden genoemd. Voortaan spreken we van de mondelinge behandeling. De nieuwe regels vergen echter in elke zaak optimale voorbereiding, aangezien de mondelinge behandeling centraal zal staan in de procedure en dus erg belangrijk is.

Overigens zal het voor particulieren, zzp’ers en informele verenigingen die zich niet door een advocaat laten bijstaan mogelijk blijven om naast het digitaal procederen, te kiezen voor het procederen op papier. Professionele partijen, zoals advocaten, zullen wel verplicht digitaal gaan procederen.

Primeur voor Helderecht Advocaten

Hajo Coumou van Helderecht Advocaten is de eerste advocaat die een digitale procedure heeft gestart op 1 september 2017. Dit valt te lezen op de website van de Rechtspraak. De procesinleiding van Hajo is vrijdagochtend om 00.32 uur binnengekomen bij de rechtbank.

Op de website van Mr. kun je nog een interview met Hajo lezen.

Indien u vragen heeft over digitaal procederen, schroom dan niet om contact met één van onze specialisten op te nemen.

 

Ekrem Karharman

 

 

Illustratie: mr. H.C.J. (Hajo) Coumou

« Terug naar overzicht

De specialisten

Contactgegevens

Apeldoorn
Kerklaan 37
T 055 - 521 24 91
Arnhem 
Apeldoornseweg 49
T 026 - 352 52 40 (bezoekadres op afspraak)

 

Bezoektijden: ma. t/m vr. 8.30 - 17:00


 

 

Contactformulier


Alle contactgegevens »

 

Helderecht nodigt alle partijen en hun advocaten uit om mee te doen aan de pre-pilot van de rechtbank. Voor meer informatie: Wat wij voor u kunnen doen

Particulier

Zakelijk / Semi overheid

Actueel

"Vaderschapsverlof "

Vaderschapsverlof wordt ook wel kraamverlof genoemd...De duur van het vaderschapsverlof verschilt sterk tussen de EU-lidstaten...Nederland behoort tot de Europese landen met het kortste vaderschapsverlof... Lees verder >